Veelgestelde vragen

Het kopen van een renovatiewoning brengt meerdere voordelen met zich mee. De woningen zijn energiezuinig en worden technisch voorbereid op gasloos wonen. Een fijne bijkomstigheid is dat de realisatie van een renovatiewoning ca. 8 maanden duurt, terwijl de bouw van een nieuwbouwwoning ruim een jaar duurt.

De meest gestelde vragen over het kopen van een woning in de Van der Pekbuurt lees je hieronder. Nog andere vragen? Neem dan contact met ons op. 

Wanneer start de verkoop?

De woningen in de Van der Pekbuurt gaan gefaseerd in verkoop. Wil je meer weten over de planning? Bekijk alvast meer informatie op deze website over de planning.

Hoeveel woningen komen er?

In totaal worden er in de Van der Pekbuurt door Dura Vermeer 64 woningen verkocht en gerenoveerd. Waarvan 31 benedenwoningen en 31 bovenwoningen en twee eengezinswoningen. De eengezinswoningen bevinden zich in de Begoniastraat, huisnummers 2 en 2A. Meer informatie vind je op de pagina ‘Woningen’.

Worden de woningen gasloos gebouwd?

Nee, de woningen worden wel technisch voorbereid op stadsverwarming. De Van der Pekbuurt is  aangewezen als eerste Amsterdamse gasloze wijk in 2050. In de hele buurt wordt een stadsverwarmingsnet aangelegd door de NUTS bedrijven. Zodra dit er ligt kun jij je woning aansluiten op dit verwarmingsnet en is je woning gasloos.

Van wie koop ik de woning en wie bouwt de woning?

De woning wordt gebouwd door ontwikkelende aannemer Dura Vermeer. Dura Vermeer treedt op als ontwikkelaar, maar de koopovereenkomst sluit je met Ymere. De aannemingsovereenkomst sluit je met Dura Vermeer.

Welke zekerheid heb ik dat mijn huis wordt afgebouwd?

Alle woningen worden gebouwd onder de SWK Garantie- en Waarborgregeling. Als eigenaar van de woning heb je hiermee garantie op de bouwkundige kwaliteit van het renovatiewerk zoals vermeld in de aannemingsovereenkomst. Daarnaast  hiermee de garantie van een kwalitatief goede woning. Verder weet je dat jouw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. Je hebt bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld. Voor uitgebreide informatie: www.swk.nl.

Geldt er een zelfbewoningsplicht?

Ja, voor de woningen geldt een zelfbewoningsplicht. Door een zelfbewoningsverplichting voorkom je, dat woningen worden uitgebaat en een constante aanloop van nieuwe huurders die geen binding hebben met de wijk. Omdat we deze geliefde buurt graag zo houden, is het niet mogelijk om de woning te kopen als belegging. In de Van der Pekbuurt geldt een zelfbewoningsplicht van drie jaar. Wel is het mogelijk om de woning te kopen voor familie.

Koop ik de woning met erfpacht?

Als je een huis koopt in Amsterdam is er een grote kans dat je gaat betalen voor erfpacht. In de van der Pekbuurt koop je de woning op basis van afgekochte erfpacht van 50 jaar. Het is niet mogelijk een jaarlijkse canon te betalen. De kosten voor de erfpacht afkoop zijn opgenomen in de koopsom van de woningen.

Welke woningen worden er eerst gebouwd en welke volgen daarna?

Er zijn 4 fasen. Gestart wordt met de woningen aan het Meidoornplein, bij deze woningen is geen funderingsherstel nodig. Daarna volgt de Begoniastraat, daarna de Anemoonstraat en de aangrenzende woningen aan de Ranonkelkade 2 t/m 5 en tenslotte de laatste woningen aan de Ranonkelkade 6 t/m 11. Meer informatie lees je op de pagina Planning.

Hoe worden de woningen gerenoveerd?

De woningen in de van der Pekbuurt worden gerenoveerd met oog voor historie. Het aanzicht wordt met oog voor de historie in ere hersteld. Zo schildert aannemer Dura Vermeer nieuwe houten kozijnen in de originele kleuren uit die tijd. Dit zijn de kleuren okergeel, donkergroen en roodbruin. De aannemer renoveert de woningen hoogwaardig naar ontwerp van Architectenbureau Ibelings van Tilburg. Hoogwaardig betekent dat niet alleen het casco geheel wordt vernieuwd, maar ook de indeling van de woning. De woningen krijgen naast een nieuwe fundering (met uitzondering van het Meidoornplein) en nieuwe kozijnen met dubbel glas, een volledig nieuw binnenpakket. Denk aan nieuwe installaties en ventilatiekanalen, rookmelders en nog veel meer. Ook krijgen alle woningen een eigen berging, welke toegankelijk is via de tuin of poort.

Een huis in van der Pek is een huis zonder zorgen waar je geen omkijken naar hebt. Oud in een nieuw jasje. Bijna alles is vernieuwd, alles doet het. Onderhoudskosten heb je de eerste jaren vrijwel niet. Daar komt bij dat je deze woningen ook nog eens kunt aanpassen aan je eigen wensen.

De Van der Pekbuurt is een beschermd dorps- en stadsgezicht. Hoe wordt hierop toegezien?

De woningen in de Van der Pekbuurt zijn tussen 1918 en 1926 gebouwd voor de arbeidersklasse. Architect Jan Ernst Van der Pek heeft de woningen ontworpen. De Van der Pekbuurt is een beschermd dorps- en stadsgezicht. De gemeente Amsterdam en de commissie Monumenten zien toe op het behoud van het historische karakter van deze waardevolle buurt.

De Van der Pek is het eerste en grootste tuindorp in Amsterdam-Noord. Het is gebouwd voor de arbeiders uit de verpauperde Jordaan die werkten in de scheepsbouw vlakbij. In september 2015 is Ymere begonnen met de renovatie van 190 woningen in samenwerking met co-maker Dura Vermeer. De renovatie is in 2017 afgerond. Ymere is trots op de Van der Pekbuurt en trots op de nominatie voor de Arie Kepplerprijs!

Wordt de woning opgeleverd met een badkamer?

Ja, de woningen worden standaard opgeleverd inclusief badkamer. In de technische omschrijving kun je precies lezen hoe de badkamer standaard wordt opgeleverd. In de showroom THUIS kun je naar eigen smaak ander sanitair of tegelwerk uitkiezen. In verband met de garantie op waterdichtheid (ook voor onderliggende appartementen) is het niet mogelijk om het sanitair casco te laten opleveren.

Wordt de woning opgeleverd met een keuken?

Het vormgeven van je nieuwe thuis vraagt de nodige voorbereiding en kan best overweldigend zijn: er valt ook zóveel te kiezen. Laat je inspireren bij THUIS. In de showroom vind je verschillende keukenopstellingen en samen met onze keukenexpert stel je jouw ideale keuken samen. Wil je veel opbergruimte, een Quooker of heb je andere wensen? Wij denken graag met je mee. Bij de aankoop van een woning in de Van der Pekbuurt ontvang je een keukencheque ter waarde van € 5.000 die je kunt verzilveren bij THUIS – de showroom. De showroom voor kopers van Dura Vermeer. De keukenopstelling is alvast ingetekend op de plattegronden om je een goed beeld te geven. Bezoek de showroom, laat je inspireren en kies de keuken die bij jou past.

Is er al verkoopdocumentatie beschikbaar?

Nee, op dit moment wordt gewerkt aan het gereed maken van alle verkoopdocumentatie. Wanneer de verkoop start vind je alle informatie over de woningen op deze website.

Welke energielabel heeft de woning?

De woningen krijgen energielabel A, dit is het meest gunstige label en het staat voor een duurzame- en energiezuinige woning.

Zijn er mogelijkheden om de woning naar eigen wens aan te passen of in de te delen?

De indelingen van de woningen zijn nagenoeg allemaal geoptimaliseerd ten opzichte van de huidige indelingen. Mocht je daarnaast nog andere wensen hebben, dan kun je dit bespreken met jouw kopersadviseur.

Mag ik de woning ook helemaal casco kopen?

Nee, dat is niet mogelijk. Dura Vermeer heeft de opdracht gekregen om de woning op een veilige en duurzame wijze de woning te renoveren. Wel is het mogelijk om – in overleg met de kopersadviseur – de keuken eventueel casco te laten opleveren.

Zijn er al meerwerkopties bekend?

De meerwerklijst kun je op deze website bekijken en downloaden.

Welke makelaar verkoopt de woningen?

Verkopend makelaar is ERA van de Steege Makelaars.

Hoe weet ik of ik de woning kan betalen?

Wil je weten of jouw droomhuis in de Van der Pekbuurt binnen handbereik is? Wees goed voorbereid en vraag alvast vrijblijvend advies over jouw financieringsmogelijkheden. Bij dit project is Rodenhuis Financiële Dienstverlening betrokken. Zij kennen de ins & outs van het project en adviseren je graag. Bekijk voor meer info de website van Rodenhuis Financiële Dienstverlening.  Bereikbaar via 020 – 482 62 80 of mail naar info@rodenhuisfd.nl.

 

Wat zijn de voordelen van het kopen van een renovatiewoning t.o.v. een bestaande woning?

Het kopen van een renovatiewoning brengt meerdere voordelen met zich mee. De financiering van een gerenoveerde woning wordt gezien als nieuwbouwwoning. Hierdoor kun je meer meefinancieren dan bij een bestaande woning. Ook heb je bij energiezuinige woningen € 9.000 extra leencapaciteit en zijn de notariskosten voor de overdracht en makelaarskosten al verwerkt in de prijs van de woning zelf. Fijne bijkomstigheid is dat de realisatie van een renovatiewoning ca. 7 maanden duurt ten opzichte van een nieuwbouwwoning, waarbij de bouw gemiddeld ruim een jaar duurt.

Wanneer wordt gestart met de renovatie en wanneer worden de woningen opgeleverd?

Fase 1 start als alles volgens prognose verloopt rond januari 2020. De renovatie per blok duurt circa 8 maanden. Tijdens de renovatiewerkzaamheden wordt je als koper regelmatig op de hoogte gehouden over het bouwproces en de planning.

Komen er ook huurwoningen?

In de van der Pekbuurt zijn al veel huurwoningen aanwezig. Deze woningen zijn voornamelijk bij Ymere in eigendom en beheer. De overige woningen zijn koopwoningen.

Ik woon nu in een sociale huurwoning in de van der Pekbuurt. Krijg ik voorrang?

Nee, huurders van een sociale woning in de van der Pekbuurt krijgen geen voorrang of korting op de koopwoningen.

Waar kan ik parkeren in de wijk?

In het openbaar gebied zijn parkeerplaatsen aanwezig waar je kunt parkeren. Vraag hiervoor wel een vergunning aan. Ook is het mogelijk een bezoekersvergunning aan te vragen. Het parkeerbeleid wordt bepaald door de gemeente Amsterdam. Voor meer informatie kijk je op www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/parkeervergunning/bewoners/

Hebben belangstellenden die al in de van der Pekbuurt huren voorrang?

Nee, om iedereen een gelijke kans te geven wordt er geen voorrang gegeven aan huidige (tijdelijke) bewoners die op dit moment een woning huren.

Koop ik de woning vrij op naam?

Ja, dat klopt. Dit betekent dat je de woning koopt inclusief belasting (21%) btw en inclusief de notariskosten voor de overdracht.

Mag ik zonnepanelen op mijn dak plaatsen?

Van der Pekbuurt heeft een beschermd stadsgezicht, hierdoor mag er per woning één zonnepaneel aan de achterzijde geplaatst worden. Dura Vermeer biedt dit niet aan. Dit kun je in overleg met de VVE zelf organiseren.

Heb ik te maken met servicekosten?

Als koper zit je in een VVE met al je buren uit hetzelfde bouwblok. De Vereniging van Eigenaren is een rechtspersoon die alle rechtsverhoudingen regelt tussen de eigenaren van de appartementen onderling. De maandelijkse servicekosten zijn voornamelijk voor het onderhoud van de woningen aan de buitenzijde. We hebben gekozen voor Puur Beheer; een VvE-beheerder die past bij dit project en die zich verantwoordelijk voelt voor de instandhouding van de bijzondere kwaliteiten van deze buurt.