Vorige
Blog

Profiteren van jarenlang ontwikkelen in RijswijkBuiten

Als Dura Vermeer zijn we sinds 2011 bij RijswijkBuiten betrokken. Het is de eerste wijk in Nederland waar de allernieuwste energiebesparende maatregelen op zo’n grote schaal worden toegepast. Van de in totaal 3.500 geplande woningen is nu bijna de helft gerealiseerd, dus de wijk is nog volop in ontwikkeling. In RijswijkBuiten krijgt innovatie de ruimte. Drie onderwerpen staan daarbij centraal: energieneutraal, klimaatadaptief en sociaal duurzaam.

Toen we in 2011 begonnen met de planvorming voor RijswijkBuiten was energieneutraal bouwen nog niet eerder op deze schaal toegepast. Ook het ontwikkelen van een wijk vanuit de belevingswereld van toekomstige bewoners was nog niet vanzelfsprekend. Dankzij de gezamenlijke ambities van de Gemeente Rijswijk en Dura Vermeer is er inmiddels een duurzame wijk ontstaan waar het prima wonen is.

 

Duurzame innovaties

In RijswijkBuiten zijn allerlei innovaties toegepast op het gebied van duurzame gebouwconcepten, zoals de combinatie van warmtepompen, drielaags glas, zonnepanelen en slimme ventilatiesystemen. Hierdoor wekken de woningen vaak zelfs meer energie op dan ze verbruiken, is de lucht in de woning schoner, is het warm in de winter en koel in de zomer. Het vele groen in het openbaar gebied zorgt voor een prettige leefomgeving voor mens en dier. Niet voor niets mag RijswijkBuiten zichzelf de duurzaamste wijk van Nederland noemen.

 

Samen verbeteren

In de afgelopen jaren hebben we samen met de gemeente in Rijswijk veel veranderingen doorgevoerd om de woonbuurten nog duurzamer te maken. De eerste woningen waren al energieneutraal en gelegen in een woonomgeving met veel fruitbomen, grasbermen, water en speelvoorzieningen. In de nieuwste buurten wordt er daarnaast ook flink ingezet op klimaatadaptieve oplossingen.

 

Rain gardens

De gemeente legt het openbaar gebied zodanig aan, dat het regenwater afkomstig van de woningen infiltreert in de bodem of bovengronds afstroomt via goten en rain gardens. Ook de tuinen van de woningen worden groen ingericht. Daarnaast wordt de biodiversiteit vergroot door het plaatsen van geschikte beplanting en nestvoorzieningen en wordt hittestress verminderd door het gebruik van lichte geveltinten.

 

Sociale duurzaamheid

Om ook de toekomstige bewoners bewust te maken van klimaatverandering, geven we adviezen over onder andere de tuininrichting en het gebruik van de duurzame woning. Op die manier hebben we ook nauw contact met de bewoners en weten we snel wat wel en wat niet goed gaat of werkt. En dat is fijn, want we bouwen voor de toekomstige bewoners. Zij moeten zich 100 procent thuis kunnen voelen.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.