08 juli 2019

Smaaqt naar meer

In Amsterdam Noord, aan de van der Pekstraat, bruist het non stop. Dat zie je ook aan de ondernemingen die zich hier vestigen.

Smaaqt naar meer

Midden op de Van der Pekstraat vind je zijn Smaaqt, een ruim en opvallend restaurant met een regelmatig wisselend menu.

Iedereen die met z’n hoofd boven een Amsterdammertje uitkomt heeft inmiddels wel gezien dat Noord al jarenlang met een flinke opmars bezig is. Een groei die voorlopig niet tot stilstand komt. Zodra je de pont afstapt loop je in de buurt van Noord die misschien wel het meeste bruist van allemaal: de Van der Pekbuurt. Bewoners zien hun buurt groeien en steeds meer ondernemers durven hier het avontuur aan te gaan. Dylan is één van die ondernemers. 

Dylan: 'Een nieuwe kaart samenstellen doe ik eigenlijk vooral intuïtief. Mijn enige regel is dat ik koste wat het  kost gebruik wil maken van goede, eerlijke producten. Maar, verder zijn mijn gasten het allerbelangrijkste. Met een aantal van hen heb ik inmiddels een hele sterke band opgebouwd. Wanneer ik het weer eens tijd vind voor verandering, vraag ik hen wat ze graag zouden willen zien. Of, beter gezegd: proeven. Zo spelen we continu in op de buurt en verliezen we onze doelgroep niet uit het oog.'

Smaaqt begon aanvankelijk als lunchzaak, maar al gauw had Dylan door dat zijn publiek vooral uit avondmensen bestond.  'Op het moment dat je zoiets merkt moet je heel snel schakelen, want in de avond werken is echt andere koek. We zijn nu de hele dag open tot 23:00 en dat bevalt uitstekend. Iedereen die hier naar binnen komt moet met een warm gevoel weer naar huis gaan. Dat lijkt goed te lukken, want we zien de gasten die ons een kans geven meestal weer terugkeren.'

Bij de vraag waarvoor zijn gasten naar Smaaqt komen, hoeft Dylan niet lang na te denken: ‘De shortribs! Het gerecht met de langste bereidingstijd van allemaal. Ik besprenkel het vlees met kruiden, waarna ik het pekel. Vervolgens, na zo'n acht uur garen op een lage temperatuur halen we alles van de big green egg, de grote barbecue in onze tuin. Het gerecht dat je dan serveert is veel meer dan een gewoon bord met eten. Het is een ware beleving. 'Shortribs' is dan ook één van de weinige items die ik niet zo snel van het menu zou halen!’

Meer informatie lees je op smaaqt.nl.