Vorige
Nieuws

The Lodge: Scandinavisch wonen in harmonie met de natuur

Bij ons ontwerp van de nieuwe wijk in Waalre-Noord waren twee belangrijke aspecten richtinggevend. De prachtige natuur en de heldere ambities van de gemeente: energieneutrale, maar betaalbare huur- en koopwoningen die de sociale saamhorigheid stimuleren. De combinatie van beide aspecten heeft ons geïnspireerd tot woningconcept The Lodge. 23 charmante woningen in Scandinavische stijl. Een wijk met een dorps gevoel waar bewoners in harmonie leven met elkaar en de natuur. Het resultaat is prachtig, maar ook over de gebruikte middelen en technologie achter de gevel is goed nagedacht.  

Dura Vermeer heeft een eigen Design Studio en om tot dit concept te komen, hebben we meerdere keren samen met de toenmalige tendermanager Michiel Blom van Dura Vermeer de locatie bezocht. Wat ons vooral op viel was de bos- en waterrijke omgeving en de verschillen in seizoenen. Vervolgens hebben we een eerste storyline neergezet met het Scandinavische buitenleven en de houten lodges in Montana met veranda’s als basis. Daarbij hoort een stoere, robuuste architectuur met een duidelijke signatuur, maar wel luxueus en duurzaam. Ook wilden we een soort blijvend vakantiegevoel realiseren. Dus direct vanuit de woonkamer in het meer kunnen duiken en in de winter op de veranda met een drankje en een schapenvacht van het uitzicht kunnen genieten.

Bevorderen van sociale cohesie

Een van de belangrijkste doelstellingen was het bevorderen van de sociale cohesie in de wijk. Dat betekent niet alleen een gezamenlijke plek creëren om fijn te wonen of bijvoorbeeld te wandelen, maar ook woningen op een bepaalde manier situeren. We hebben bijvoorbeeld gekozen voor veranda’s in plaats van achtertuinen en grote raampartijen aan de voorkant. Op die manier worden bewoners gedwongen om buiten te leven en wordt het sociale leven aan de voorkant van de woningen geactiveerd. Ook zijn koop- en sociale huurwoningen wat betreft kwaliteit en architectuur  in dezelfde stijl zodat je niet aan de gevel kunt zien waar een koper of een huurder woont.

Zaadje planten voor interactie bevorderen tijdens de bouwfase

Je kunt een wijk waarin sociale duurzaamheid vanzelfsprekend is van tevoren helemaal bedenken en opzetten. Maar we betrekken liever de bewoners actief bij de plannen. Uit ervaring weten we dat een project dan een ‘ziel’ krijgt. Tijdens de eerste kennismakingsavond hebben we daarom  de bouwnummers achterwege gelaten en iedere woning de naam gegeven van de nieuwe bewoners. Vervolgens hebben we onze plannen gepresenteerd en zijn we samen in gesprek gegaan. Welke ideeën hebben bewoners  zelf, wat is goed en wat kan beter?

Natuur behouden en herstellen

Wat de locatie zo mooi maakt is de natuur, dus in plaats van deze helemaal wegvegen voor het bouwproject, wilden we de flora en fauna zoveel mogelijk behouden en zelfs stimuleren. Daarom hebben we een ecologisch plan voor de wijk gemaakt. Zo hebben we bijenhotels geplaatst en bewust ruimte gelaten voor het stimuleren van kleine fauna zoals egels en muizen. Het hout van de bomen die wel plaats moesten maken, hebben we gerecycled en gebruikt voor de erfafscheidingen. Zo geven we de natuur een extra zetje.

Klaar voor de toekomst

Toen we The Lodge bedachten zou dit de eerste energieneutrale wijk van Nederland worden. Inmiddels zijn er gelukkig meer van dit soort wijken, maar wat The Lodge echt bijzonder maakt, is het dorpse karakter, een groene omgeving, in combinatie met het gebruik van warme, duurzame materialen. Hierdoor voelden de bewoners zich direct thuis en blijven de woningen hun waarde behouden. Het is de menselijke maat, de architectuur en de techniek die deze wijk zo waardevast maakt. Stoer, charmant en ontzettend duurzaam. Dat vind ik krachtig. Daarom is deze wijk op alle fronten klaar voor de toekomst.

 

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.