PATATJE NOORD

Voor goede friet, het woord patat is er uit den boze, moet je vaak zuidwaarts. In België hebben ze kunst van frituren zo ongeveer uitgevonden. Maar sinds kort kun je beter de andere kant op: richting het noorden.

Want zodra je de pont naar Amsterdam-Noord afstapt, zie je daar opvallend veel mensen met puntzakken rondlopen. De reden vind je vijftig meter verder verderop: Pont Neuf, een frietzaak die vernoemd is naar de oudste brug in Parijs waar straatverkopers al voor de Frans Revolutie ‘pommes de terre frites’ verkochten.

In Pont Neuf staan de broers Mohammed en Yassin Ouali achter de bakpannen. En dat nemen ze uiterst serieus. ‘Hier hebben we echt onze passie gevonden,’ vertellen ze. ‘We zijn dan ook meer een frietspeciaalzaak dan een snackbar.’ Dat zie je overal terug in Pont Neuf: in de kwaliteit van het eten, de aankleding en de service. Het geheel doet veel meer denken aan een laagdrempelig restaurant dan aan een walmende FEBO-muur op de Nieuwendijk. Pont Neuf doet daarnaast zijn best om ook de Noordelijke gezelligheid en toegankelijkheid te behouden. Het menu is simpel en Mohammed en Yassin staan altijd open voor een praatje.

Waar veel zaken werken met grote zakken voorgesneden friet, hebben ze daar bij Pont Neuf een broertje dood aan. ‘Onze aardappelen komen rechtstreeks uit de Flevopolder,’ zeggen de broers. ‘Ze zijn extra groot, dus we kunnen er extra lange friet van snijden. Dat doen we overigens ook zelf in de zaak.’

De kwaliteit, en het 100% plantaardige vet, druipt van de frieten van Pont Neuf af. Als je begint met proeven, wil je nog maar één ding: meer. Een kleine portie is dan ook onzin en dat hebben de twee broers in de gaten, want naast medium en large staat er simpelweg geen small op het menu. Uit praktisch oogpunt een verstandige keuze.